26/10/09

A propòsit de la Teresa Forcades


La monja benedictina i doctora en Salut Pública per la universitat de Harvard Teresa Forcades (Barcelona, 1966) s'ha erigit com una de les estrelles de la internet catalana. En un vídeo àmpliament difós per la xarxa, posa en qüestió la importància de la grip A, i els interessos polítics i de les multinacionals farmacèutiques que s'hi amaguen. Les seves dots comunicatives han connectat amb una opinió pública que recela de l'alarmant cobertura que fan els mitjans sobre el tema, i escèptica després que altres alarmes anteriors -la més clara, la de la grip aviar- no hagin estat res més que foc d'encenalls. Vagi per endavant que no sóc una anti-vacunes, tot el contrari, en sóc una defensora acèrrima. Això no treu que trobi que la Forcades és un personatge d'allò més interessant.

A principis d'estiu, abans que es donés a conèixer al gran públic, vaig llegir-ne un llibret extraordinari: 'La teologia feminista en la història', un repàs a les teòlogues que, al llarg de la història, han posat en qüestió la concepció masculina i discriminatòria amb les dones del catolicisme. Em va captivar, tot i que no sóc religiosa. Hi reivindica amb gran claredat i una escriptura bonica les teòlogues que van rebelar-se als preceptes de l'època i van erigir-se com a teòlogues escoltades i respectades pels seus contemporanis. La monja Forcades no és només bona oradora, és una escriptora excel·lent. Llegiu-la.

4 comentaris:

Percy Thrower ha dit...

És evident que la Forcades inspira credibilitat entre el públic, ja sigui pel seu discurs o bé per l'hàbit, però la gent se la creu. Nice blog!

Teresa Bau ha dit...

Gràcies Percy! Salut.

Sopa de Ceba ha dit...

La vaig veure al programa Singulars de Jaume Barberà al 33 i em va semblar interessentíssim el que explicava. Fet que no vol dir que hi estigui d'acord amb tot però realment s'ha guanyat un respecte pel seu pròpi esforç.

Teresa Bau ha dit...

SuNe, jo també crec que és una veu interessant, tot i que el batibull mediàtic que s'ha muntat potser la perjudicarà.

Salut