27/12/09

Gràcies, biblioteques!


Les biblioteques de la Diputació de Barcelona han regalat aquestes festes de Nadal un llibre petit i deliciós: 'Quatre contes russos', una obra amb històries d'Alexandr Puixkin, Anton Txèkhov, Isaak Bàbel i Nina Berberova, amb introducció de Mònica Zgustova. Els russos han cultivat l'art del conte des de sempre, i hi han excel·lit. Una prova n'és que contes escrits dos segles enrere continuen frescos i arribant al lector amb intensitat.

Els clàssics rusos entenien el seu ofici com un compromís amb la societat, un compromís que els va portar a oposar-se al poder i a assumir-ne les conseqüències (després de la revolució bolxevica de 1917 molts es van haver d'exil·liar). És per això que aquests quatre contes donen respostes ètiques i filosòfiques: Puixkin (1799-1837) reflexiona sobre la inutilitat de la venjança; Txèkhov (1860-1904) sobre les febleses de l'home; Isaak Bàbel (1894-1941), mort al gulag estanilista, sobre la mort d'una cultura per la guerra civil desencadenada després de la revolució; Nina Berberova (1901-1993), que va viure a diferents ciutats europees per la persecució a què fou exposada, hi descriu la vida desarrelada dels exiliats russos. Les biblioteques l'han tornat a encertar. Em sembla que l'any passat van regalar un recull de textos de Maria Àngels Anglada, que també fou un regal de Nadal excel·lent.

Una vegada polits els russos, ja puc començar els llibres que em va cagar el tió: The shock doctrine, de Naomi Klein, i 'Letter to my daughter', de Maya Angelou, dues dones que prometen.

1 comentari:

Percy Thrower ha dit...

Caram, quin tió tan esplèndid! B7ts